SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1430 >>

DEVAM: 204- MESCİD'DE MUAYYEN BİR YERİ YURT EDİNİP DAİMA ORADA NAMAZ KILMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا يعقوب بْن حميد بْن كاسب. حَدَّثَنَا المغيرة بْن عَبْدُ الرحمن المخزومي، عَن يزيد بْن أبي عبيد، عَن سلمة بْن الأكوع؛

 - أنه كان يأتي إلى سبحة الضحى فيعمد إلى الأسطوانة، ، دون المصحف، فيصلي قريباً منها. فأقول له: ألا تصلي هاهنا؟ وأشير إلى بعض نواحي المسجد. فيقول: إني رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يتحرى هذا المقام.

 

Yezid bin Ebi Ubeyd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Seleme bin el-Ekva' (r.a.), kuşluk namazını kılmaya gelirdi. (Mescid-i Nebevi'deki Osman bin Affan (r.a.)'a ait) Mushaf'a yakın sütünün yanına giderek ona yakın bir yerde namaz kılardı. Ben ona :

 

Niçin şurada namaz kılmıyorsun? diyerek mescidin bazı taraflarını işaret ederdim. O derdi ki: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i gördüm. (Namaz kılmak için) burayı arzulardı.

 

 

AÇIKLAMA: Hadis, Seleme b. Ekva (r.a.)'ın kuşluk namazı için Hz. Osman (r.a.)'ın mushafının bulunduğu yere yakın olan sütun'un bulunduğu semti seçerek orada kuşluk namazına durmayı itiyad ettiğine delalet eder ve sebebi sorulduğunda Peygamber (s.a.v.)'in orada namaz kıldığı için Ona uymak ve feyiz ve bereketini alinak niyetiyle böyle yaptığı verdiği cevaptan anlaşılır ..

 

Sindi: Bu hadisten anlaşılıyor ki; Mescidin muayyen bir yerinde çok namaz kılmakta beis yoktur. Bilhassa büyük zatların izlerinden feyiz almak ve onlara uymakla bereket kazancı düşüncesiyle böyle davranmakta hiç mahzur yoktur. Bir önceki hadisteki yasaklama, mescidin muayyen bir yerini tahsis etmek hakkındadır, demiştir.